Temadag på Maihaugen 7. juni

Elever og lærere fra Vg1 ST/KD/ME/GS reiste til Maihaugen i går, og fikk oppleve historiefag, norskfag og samfunnsfag i praksis på museet.

Temadag på Maihaugen 7. juni

Temadagen begynte med foredraget «Skvatarausi rykki rova», norsk språkhistorie basert på Leif Juster og Erik Diesens elleville sketsj fra 1954, i Maihaugsalen. Hver klasse fikk så sin rulleringsplan og kart, og gikk videre for å oppleve alt som  Maihaugen har å by på.
Alle var innom hovedutstillinga «Langsomt ble landet vårt eget», som er en vandring gjennom norsk historie, fra istida til i dag og med stor vekt på 2. verdenskrig.
Skolestua kunne elevene oppleve en gammeldags skoletime. De måtte stille opp i rekke for å slippe inn, gutter og jenter hver for seg. De måtte gå pent inn og sette seg på riktig side. Og hvis de laget bråk eller ikke hadde gjort leksene måtte de stå i skammekroken.
Funkishuset kunne de oppleve et krigshjem anno 1944 med god guiding, og de fikk se trangboddheten som rådet for noen. Familien bestod av mor, far og fem barn. Til tross for liten plass, leide de ut et værelse til ei ung sydame som fikk et barn mens hun bodde der.
Byen i friluftsmuseet på Lillehammer er utformet slik en innlandsby kunne vært tidlig på 1900-tallet.
Olsengården møtte de husmora i full sving med husarbeid, slik det kunne være på 1930-tallet. Elevene var også innom 1800-tallsgårdene Tolstad eller Bjørnstad og fikk sitte i ei årestue og høre om Sigrid Undsæt, og fikk vite at hun for sine middelalderromaner fikk Nobelprisen i litteratur i 1928.
Alt i alt fikk elevene mye kunnskap om norsk, samfunnsfag og historie med litt innsmett av engelsk og tysk på film og skilter.

Elever ser på et bilde

Elever i ring rundt et bål inni et gammelt hus

Et vann og noen gamle hus

En guide med elever rundt seg